Smart Home: Zelf te bouwen in 8 stappen


Gebouwen worden steeds slimmer. In kantoren, winkels en zelfs in woningen wordt steeds meer slimme sensoren geplaatst. Met een smart home kan je dingen over je huis leren. Maar hoe voorkom je dat dezelfde fouten maakt of dat je uberhaupt stopt met een goede uitrol van je slimme gebouw?

Hoe je een smart home kan starten, omschrijf ik in deze blog.

Stap 1: Wat moet je smart home doen?

De eerste stap is een inventarisatie te maken van de nodige informatie. Onderzoek hoe je de informatie kan omzetten in een getal (KPI) waar je iets mee kan aansturen. Welke data heb je hiervoor nodig? Of heb je veel data al in huis? Maak een inventarisatie van alle beschikbare databronnen én informatie die nog ontbreekt. Dit is ook bekend als data gaps.

Stap 2: Maak een meetplan voor je smart home

Na het inventariseren van de data gaps begin je met het maken van een meetplan. In het meetplan staat wat je in je smart home wilt gaan meten en waar dit moet gebeuren. Verder benoem je de gewenste betrouwbaarheid en hoe vaak je een update wilt ontvangen. Let op: Niet alle metingen zijn even betrouwbaar als dat je misschien zou denken. Dit bespreken we verderop in deze blog.

Stap 3: Selecteer de juiste smart home sensoren.

Met je meetplan in de hand weet je waar je data gaps ontbrekenen. Deze uitgangspunten kun je gebruiken bij de start voor het selecteren van de juiste sensoren. Afhankelijk van het type meting en opgestelde eisen kies je de juiste smart home sensor.

Je hebt meer sensoren in huis dan je denkt

Je kunt plug- en play sensoren kopen, die goed te ontsluiten zijn maar wel relatief duur. Een goedkoper alternatief is om gebruik te maken van technologieen die je al in huis hebt, bijv. WiFi-routers of je smart phone. Een laatste optie is het ontwerpen van je eigen sensoren. Dit kan voordelig zeer voordeling zijn omdat je makkelijk en zonder hoge kosten te gebruiken zijn.

Stap 4: Installeer de smart sensoren

Dit proces is relatief simpel, maar onderschat de voorbereidende werkzaamheden niet. Pas wel op dat de smart home sensoren geen metingen uitvoeren in de openbare ruimte? Als je dit wel wilt doen, moet je een vergunning aanvragen om de sensoren te installeren.

Stap 5: Kalibreer & monitor betrouwbaarheid van de sensoren

De sensoren zijn geïnstalleerd en sturen data naar een server. Dan kan je starten met het kalibreren van de sensoren om aan jouw kwaliteitseisen te voldoen. Je kan de kwaliteit van je smart home sensor vaststellen door triangulatie met andere databronnen.

Stap 6: Ontwerpen zelf een dashboard die aan je wensen voldoet

Vervolgens download je een gratis programma’s als Power Bi en KNIME . Deze programma zijn beschikbaar om de data te verwerken en te presenteren in dashboards. En worden veel gebruikt analisten/ gebruikers in de smart city industry.

Met deze dashboards kan jij ook aan de slag om de gewenste resultaten van jouw smart home te presenteren. Power Bi kan je bijvoorbeeld ook gebruiken op je smart phone.

Stap 7: Implementeren van triggerwaarden

De vervolgstap is het implementeren van triggers. Deze triggers kunnen gebruikt worden om processen automatisch uit te voeren. Afhankelijk van het type proces, informeren, escaleren of zelf ondernemen van een actie, kan je het dashboard naar wens configureren.

Stap 8: Check of je SMART home naar behoren functioneert

De SMART home werkt naar behoren. Alle sensoren werken goed en de metingen resulteren in betrouwbare informatie over het functioneren van het gebouw. Je smart home gaat nu een nieuwe fase in. De beheerfase.

Als je smart home product samen met onze consultants opstelt, dan staan wij garant dat alles naar behoren werkt. In deze service level agreement zorgen wij ervoor dat alle technisch- functioneel en privacy componenten goed werken. Een goed voorbeeld van hoe onze service level eruit zit zijn te vinden op Microsoft Azure IoT Hub.

Meer informatie

Tot slot, hoop ik dat je met deze blog een goede introductie hebt van hoe je een SMART home kan maken. Natuurlijk komt er nog meer kijken bij het maken van een goed functionerend SMART Building. Dus voor meer informatie kan je altijd met ons contact opnemen.